Cafea de specialitate

Povestea noastra

lazy

1

Totul a inceput acum cativa ani intr-o noapte cand bantuind pe net (nebautor de cafea fiind), dau de doua topicuri despre cafea pe un forum. Se discuta aprins despre espressoare si cafea intr-un ritm alert al postarilor in peste 100 de pagini de discutii. In doua nopti am ajuns la zi cu cititul postarilor si am inceput sa caut pe Okazii primul meu espressor. Am gasit un Gaggia Pure si o rasnita Gaggia MDF. Le-am cumparat si asa a inceput povestea.

Cum ajungeam in Bucuresti mergeam la prajitorii si cumparam cafea cu care acasa sa experimentez, dupa aproape un an de incercari am gasit Gaggia Classic. A urmat instalarea unui PID si a unei termocuple K, instalarea unui T cu conectori push in si a unui manometru, manufacturarea unui knock box. Dupa alti doi ani a venit randul unei rasnite Mazzer Super Jolly si a unui San Remo Treviso LX ca mai apoi sa urmeze La Spaziale Vivaldi II. In tot acest timp am inceput sa particip ca pasionat de cafea la concursurile organizate de SCAE. Asa s-a intamplat si spre surpriza mea sa castig in 2014 campionatul national de degustat cafea si sa reprezint la Melbourne,Romania. Au urmat jurizarea ca technical judge a etapei regionale de World Barista Chamionship de la Constanta apoi sensory judge la regionala de WBC de la Bucuresti si judge sensory la nationalele WBC din 2015.
In fiecare noapte citeam forumul espressoman si alte surse de informatii despre cafea, prajeam cafea la un cuptor cu convectie ce folosea un bec halogen, faceam loguri cu temperaturile inregistrate de un aparat de masuratori electrice cu sonda K.
A urmat locul 3 la campionatul de ibrik, locul 4 la campionatul de roasting si anul acesta locul 2 la campionatul de ibrik. Intre timp incepusem sa iau certificarile de Green Coffee foundation, Sensory foundation, Barista foundation, Roasting foundation si intermediate. La Roasting foundation ii povesteam lui Marius Nica de la Olivo cum vreau sa fac un prajitor de cafea dintr-un cuptor electric cu rotisor si atunci mi-a spus ca la ei in magazie inca au primul lor prajitor de cafea electric italian care poate fi vandut ca piese. Am strans bani si l-am achizitionat. A urmat demontarea prajitorului ca sa inteleg ce si cum,remontarea acestuia si micile modificari: variator pe ventilatie, variatoare pe rezistentele de incalzire, lumina etc.

2

Am fost nevoit sa fac loguri manual pe tabele printate ca sa pot reproduce curbele in timp, am inceput sa achizitionez cafea verde iar colegii de serviciu si prietenii s-au aratat interesati de cafeaua proapat prajita de mine.
Acum un an, un amic manager de restaurant m-a rugat sa ii imprumut espressorul si rasnita pentru un eveniment din Bucuresti unde avea stand. I-a placut atat de mult cafeaua mea incat a spus ca vrea sa aiba boabele mele si la restaurant dar avea nevoie de factura. Asa am fost nevoit sa infiintez Distecco Coffee SRL. Cu denumirea a fost usor. Un coleg de serviciu mi-a sugerat:”La Fane prajitorie” dupa care m-a intrebat cum imi suna DISTECCO…. suna bine dar nu stiam de la ce vine si mi-a explicat: DInescu STEfan Custom COffee adica: La Fane prajitorie. A ramas Crafted in loc de custom si pe fiverr.com pentru 5 USD am primit si sigla in format vectorial.
Au aparut primele cafenele care voiau cafea proaspat prajita, al doilea restaurant, din ce in ce mai multi oameni interesati nu doar sa cumpere pentru acasa dar si sa deguste cafeaua asa ca spatiul prajitoriei a devenit deschis pentru vizitatori. Am adus de acasa espressorul si rasnita, V60-ul, Aeropressul, french press-ul, Chemexul, ibricele si cum parea cineva interesat, experimentam si degustam impreuna. Cuppingul cafelelor prajite si notitele pe graficele de prajire erau de mult intrate in rutina zilnica. In fiecare zi am inceput sa fiu intrebat cand deschid o cafenea. Intre timp schimbasem locul de munca de la „corporatie” la Artisan Coffee si deja faceam ce imi place si la job si in timpul liber. In primele saptamani de la angajare, impreuna cu seful meu Roshanian Kourosh (Afshin) am mers la cursuri de specializare la Firenze in fabrica de espressoare La Marzocco, in Germania la fabrica de prajitoare de cafea Probat, la prajitoria Bocca din Amsterdam si la fabrica de echipamente pentru cafea Marco. Au urmat instalari, mentenante si interventii de service la espressoare, instalarea unui prajitor Probat de 12 kg pe sarja in Bucuresti si instalarea unui prajitor de 25 kg pe sarja in Craiova. Acum doua luni am primit in familia DISTECCO noul cuptor de 10kg pe sarja, un ILR croat pe care l-am modificat cu ajutorul lui Sorin din Navodari, o minune de om cunoscut tot prin intermediul espressoman.ro.

5

Acum Thomas caci asa il cheama pe prajitor deoarece arata ca o locomotiva  (desenele animate Thomas and friends) beneficiaza de 2 sonde K una in boabe si una in evacuare iar monitoarizarea este facilitata de software-ul Artisan. Level 2 va fi un ventilator dedicat pe racire boabe, motor dedicat pentru stirring tray si ventilator pe evacuare cu variator sau convertizor. Pentru ca in extractia unui shot de espresso si prajirea cafelei nu este vorba doar de arta ci si de stiinta,fara un proces continuu de invatare, experimentare, notare parametrii si explicare a rezultatelor, nu se poate evolua.

3

In Mai anul acesta am inceput un nou proiect: Corretto impreuna cu Eugen.Dupa cateva luni de amenajari am reusit sa creionam un spatiu care sa ne reprezinte si in care sa ne regasim. Atmosfera este calda si intima iar echipamentele cu care preparam cafea sunt cele mai bune din Constanta. Am ales un sistem de filtrare al apei care sa ne ofere parametrii cat mai aproape de perfectiune, avem un espressor La Marzocco GB5 custom, un dual boiler ce face preinfuzie, rasnim cafeaua pe o rasnita Eureka Mythos si o Marzocco Volcano, cantarim cafeaua la fiecare extractie, folosim distribuitor pentru a nivela cafeaua din portafiltru si deasemenea utilizam un tamper dinamometric. La extractii folosim doar portafiltrul dublu deci 17 sau 18 gr de cafea din care extragem 45-50ml de espresso. Folosim deasemenea site de dus IMS Competition si site de portafiltru de precizie produse de IMS. Suntem de parere ca te poti apropia de shotul perfect doar fiind ajutat de echipamente de exceptie si de o cafea prajita corect.

4

4 thoughts on “Povestea noastra

  1. Nelu Cosma spune:

    Prietenosi,calzi,speciali,specialiști

  2. tantica spune:

    Lucru bine facut, fara fite. Atmosfera calda, oameni pe care parca i-ai cunoaste desi ii vezi pentru prima oara. Pur si simplu cafea. Va multumesc pentru experienta.

  3. Adrian D. spune:

    Coffee Shop-ul CORRETTO cu un aer prietenos si miros de cafea. Oameni frumosi si prietenosi!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.