Cafea de specialitate | Țară de origine: Columbia
Columbia produce în mod tipic aproximativ 10% din cafelele lumii si este acum pe locul al treilea, după Vietnam și Brazilia. Cea mai mare parte a cafelei columbiene este de înaltă calitate.
Cafeaua columbiană este crescută de-a lungul celor trei lanțuri muntoase din nordul Anzilor care taie Columbia de la nord la sud. Supremo este clasificarea cea mai înaltă pe care o pot primi boabele columbiene și asta înseamnă un procent foarte mic de defecte, dimensiuni mari ale boabelor, toate acestea realizate printr-o selecție atentă și o grijă sporită în timpul procesării. Columbia va fi întotdeauna o alegere inspirată pentru băutorii de espresso, dar și pentru cei care preferă cafeaua la ibric sau la filtru.
Grad cafea: EXC.EP
Fermă/Coop/Stație: 15 ferme deținute de femei
Soi: Bourbon, Castillo, Caturra, Columbia
Prelucrare: Complet spălat
Altitudine: 1.350 până la 1.800 de metri deasupra nivelului mării
Proprietar: 15 femei care lucrează cu Asobombo
Subregiune/oraș: Pitalito
Regiune: Huila
Dimensiunea fermei: 1 până la 5,5 hectare
Dimensiune geanta: 70 kg GrainPro
Certificări: Organic
Luni de recoltare: Pe tot parcursul anului, în funcție de regiune
Regiunea Huila și extraordinara sa cafea de specialitate
Regiunea Huila este una dintre cele mai cunoscute zone de cultivare a cafelei din Columbia. Departamentul Huila are o populație de 1,125 milioane de locuitori și este situat în sud-vestul țării. Capitala departamentului este Neiva, un oraș de aproximativ 380.000 de locuitori.
Alături de Cauca și Nariño, Huila este unul dintre cele trei departamente în care se află masivul columbian. Râul Magdalena, cel mai mare râu al Columbiei, străbate regiunea, oferind multă apă pentru cultivarea cafelei și generând (direct și indirect) până la 86% din PIB-ul Columbiei. Lanțul muntos prezintă, de asemenea, solul vulcanic fertil atât de tipic pentru Munții Anzi.
În Pitalito, fermele tind să fie puțin mai mari decât alte regiuni din Columbia. Majoritatea fermelor de aici au între 3 și 5 hectare, față de 1 până la 3 hectare în alte regiuni.
Majoritatea familiilor care trăiesc astăzi în Pitalito au emigrat din Nariño în secolele XIX și XX. Nariño era odinioară mult mai dens populată decât Huila, dar mulți oameni au migrat în Pitalito în căutarea unui pământ fertil și accesibil.
Pe lângă cafea, mulți producători din Pitalito cultivă și trestie de zahăr. Asobombo a ajutat comunitățile membre să construiască mori în care fermierii pot procesa trestia de zahăr în panela, un produs tipic de trestie de zahăr brut care este comun în mediul rural din Columbia.
Grupo Asociativo El Bombo Pitalito Inza, pe scurt Asombombo, a fost fondat de Luis Alfredo Diaz pentru a crește accesul pe piață și a obține prețuri echitabile și durabile pentru cafeaua lor. Astăzi, peste 80 de membri sunt certificați organic și își vând cafeaua cu Asobombo pentru a obține prețuri mai mari pentru munca lor grea.
Acest lot de cafea de specialitate a fost produs de 15 femei membre ale Asobombo care locuiesc și cultivă în Huila. Sunt certificate organic și sunt dedicate producerii de cafea de specialitate de înaltă calitate prin cultivare și procesare atentă. În total, aproximativ 60 de femei din Huila și Cauca fac parte din programul pentru femei Asobombo. Cooperativa estimează că, indirect, aproximativ 180 de persoane (copii, soți și alți membri ai familiei) dintre cele 60 de femei beneficiază și ele de această muncă în vederea egalității de gen și de șanse.
În 2023, Asobombo a efectuat cercetări și conversații ample cu membrii comunității pentru a identifica cele mai mari probleme cu care se confruntă familiile cultivatoare de cafea în cooperativa lor și pentru a începe să abordeze aceste probleme. Ceea ce au descoperit a fost că practicile agricole monoculturale au cauzat insecuritate alimentară și obiceiuri alimentare dezechilibrate pentru familii. Ei au descoperit, de asemenea, că lipsa de cunoștințe și oportunități despre îmbunătățirea senzorială a cafelei a limitat venitul familiei. Analiza lor a arătat că inegalitatea de gen a fost un factor cheie în realizarea sustenabilității și a veniturilor de locuit pentru membrii lor.
Atunci când femeile sunt împuternicite în familie și în afaceri, ele pot fi factori cheie pentru îmbunătățirea socială și economică. Astfel, Asobombo’s Women’s Group se concentrează pe consolidarea echității de gen și pe crearea mai multor oportunități pentru femei și familiile lor de a învăța despre diete echilibrate, alocarea resurselor și îmbunătățirea calității cafelei.
Cafeaua în Columbia
Columbia produce și exportă cafea de specialitate renumită pentru corpul lor plin, aciditatea strălucitoare și gustul bogat, încă de la începutul secolului al XIX-lea.
Columbia se mândrește cu o gamă largă de climate și condiții geografice care, la rândul lor, produc propriile arome unice în cafea. Aceasta înseamnă, de asemenea, că perioadele de recoltare pot varia destul de mult. De fapt, între toate regiunile sale diferite, Columbia produce recoltă proaspătă aproape tot timpul anului.
Accentul tot mai mare pe industria de specialitate schimbă modul în care comercianții și fermierii fac afaceri. Devine din ce în ce mai obișnuit ca fermierii să izoleze boabele de cea mai bună calitate în loturile lor pentru a fi comercializate separat. Aceste loturi de calitate superioară sunt adesea vândute sub anumite mărci.
Columbia și-a extins rapid opțiunile de certificare în ultimii 10 ani. Cele mai comune certificări disponibile sunt Fairtrade, Rainforest Alliance, UTZ și Organic.
Cupping și scorul SCA: Certificarea calității în industria cafelei
Cuppingul reprezintă un ritual esențial în evaluarea cafelei de specialitate, furnizând un cadru standardizat și meticulos pentru degustarea și notarea cafelei. Acest proces meticulos implică atent degustarea aromei, gustului, corpului și acidității cafelei, oferind degustătorilor o imagine completă a profilului gustativ al fiecărui lot sau origini.
Cu un impresionant scor SCA de 86 puncte, aceasta cafea de specialitate din regiunea Huila evidențiază un nivel excepțional de calitate și măiestrie în procesul său de producție. Această evaluare reflectă meticulozitatea și pasiunea din fiecare etapă, de selecția atentă a boabelor de cafea la procesul meticulos de spălare completă. În fiecare ceașcă se regăsesc arome complexe și echilibrate, un corp plin și o aciditate strălucitoare, oferind o experiență autentică și memorabilă.
Alexandru –
Este prima oara cand cumpar din Romania o cafea proaspat prajita ca la carte. Regret ca am comandat doar 200 de grame dar cu siguranta voi mai cumpara de la voi!
Simion Anca –
Excelenta !
Dinescu Stefan –
Va multumim 🙂
Alice (proprietar verificat) –
De cand am descoperit-o, este singura cafea pe care o bem. Savuroasa!
Mariana (proprietar verificat) –
Una din preferatele mele , in top 3 , alaturi de Kenya si Guatemala . E foarte greu sa ma decid , pentru ca am testat mai multe cafele de la voi in ultimele luni si îmi plac toate ! Nu mai pot cumpara cafea din supermarket acum … am devenit clienta voastră forever 😊
Cafe Corretto –
Colombia da intotdeauna cafele fructate. Dca aboabele din Kenya au cea mai ridicata aciditate, Colombia este ca o punte intre Guatemala si Kenya, fiind de cele mai multe ori trecerea de la cafele ciocolatii la cele acide. Multi insa raman si la Colombia pentru ca intotdeauna da cafele extraordinare.
Cafe Corretto –
Supeeer!
Colin –
Cea mai buna cafea! Deci ii maxima! Stefan ii un profesionist adevarat din toate punctele de vedere!
Cafe Corretto –
Multunesc, Colin! Fac tot ce tine de cafea din pasiune si pun suflet in fiecare bob care imi trece prin mana. Investesc mult timp in autoeducare continua si zilnic citesc sau incerc ceva nou legat de cafea. Iti multumesc pentru tot!